Udvalgt som "Ugens CD" på DR P2-musik i uge 29, 2013!

Helikon HCD 1070

J. S. BACH:
GOLDBERG-VARIATIONER

TRIO CHALUMEAU
John Kruse · klarinet
René Højlund Rasmussen · bassethorn
Kenneth Larsen · basklarinet

 
Bachs fantastiske mammut-cembaloværk er arrangeret i mange - ofte fantasifulde - instrumenteringer. Her er så for første gang en klarinet-version! Jesper Jørgensen har lavet et arrangement for klarinet, bassethorn og basklarinet, tilegnet det fremragende ensemble Trio Chalumeau, der har indstuderet det hundesvære værk og siden 2008 spillet det ved adskillige koncerter. Nu har de tre klarinetekvilibrister så også indspillet dette mesterværk på cd!

P2 Musik skrev:

Johann Sebastian Bachs Goldberg-variationer er ét af de værker, der gennem århundreder fået musikere og musiklyttere til at kalde Bachs musik for overjordisk. Her mødes kreativitet og systematik, enkelthed og kompleksitet, imens stemmerne fletter sig ind i hinanden.

Mesterværket findes indspillet i utallige versioner. Cembalo, klaver og orgel-versioner er der mange af - og blandt de allermest berømte er pianistens Glenn Goulds to indspilninger fra 1955 og 1981.

Men også en udgave for strygetrio er indspillet flere gange, og så er der alle de andre: Fra messingblæsere til marimba.

Hvad skal vi nu med en version for klarinet, bassethorn og basklarinet? Jo, det er indlysende fra første skæring, at danske Trio Chalumeau her giver os endnu en grund til at beundre Goldberg-variationerne. Musikken klinger smukt hos trioen, fra det indledende enkelt spillede tema til de mange virtuose variationer. Det er også helt åbenbart, at de tre klarinettister er tæt sammenspillede. De er vant til at give hinanden plads, så alle stemmer står klart frem, de er fælles om hver lille affrasering, og der anes et enigt smil i mundvigen hos de tre klarinetkammerater i den sidste variation, hvor temaet fra "Bro, bro, brille" pludselig dukker op, efter 29 variationers seriøse udfordringer.

Sådan er det med Goldberg-variationerne: Det er et værk med både de smukke melodilinjer, de mørkfarvede kontraster når Bach går fra dur til mol, de fingerbrækkende virtuoserier, og så selvfølgelig det lille smil på læben når folkemelodierne sættes ind henimod slutningen. Det er et værk der når at rumme det hele, inden det slutter så enkelt og smukt som det startede. Og selvfølgelig kan vi ikke få for mange velspillede versioner af al denne herlighed. Så tak for endnu én!

Som skabt for klarinetter
Arrangementet er udført af Jesper Jørgensen, og det må ikke have været helt nemt at vælge ud og fordele stemmerne. I arrangementer for strygere kan man lade musikerne spille flere toner ad gangen, men den mulighed findes ikke når man har gang i klarinetterne. Men på Ugens Cd virker det aldrig som om der mangler noget. Det er musik skrevet længe før den moderne klarinet blev født - men den klinger som var den skrevet for trioen.

Malene Wichmann


Foto: Jesper Jørgensen ©


Tilbage til oversigten