Medvirkende
LISE-LOTTE NIELSEN · sopran
GURLI PLESNER · alt
STIG FOGH ANDERSEN · tenor
JØRGEN OLE BØRCH · baryton
SVEND AAQUIST JOHANSEN · dirigent & synthesizer

BENTE ERREBO NIELSEN · trompet
JESPER LÜTZHØFT · guitar
KARL PETERSEN · guitar & basguitar
GEIR DRAGSVOLL · accordeon
FRANS HANSEN · slagtøj
 

En fantastisk opera af Andy Pape med tekst af Erik Clausen. Den var på verdens-tourne flere gange med enorm succes. Her er den indspillet i 1990 med den oprindelige stjernebesætning.

Den mageløse Houdini henrykkede den ganske verden med sine tricks og illusioner i begyndelsen af vort århundrede. Verden var ung. Emmigranterne strømmede til Amerika. Alle kneb gjaldt for at overleve - og komme frem i rampelyset.

"Houdini den store" er historien om sådan en emigrant, en knægt med rod i gaderne "hjemme i Salerno, Ferrari, Lasagne, Torino": Udbryderkongen Houdini.
Houdini finder sin niche i jævne menneskers drøm om "frihed i Frihedens land" og hægter sig behændigt på tidens behov med sine ubændige udbrydertricks. Han forelsker sig i den smukke polske emigrant Kowalski, men styres igennem livet af Mamas kvælende kærlighed - og en besættende lidenskab for sin kunst. Houdini indleder et samarbejde med "lov og orden", en irsk politibetjent bliver hans manager - og konen Kowalskis hemmelige elsker.

"Houdini den store" er en opera med humor og poesi - frit fabulerende over Houdinis liv.

Fire menneskers skæbne, deres drømme og håb sammenkædes med nogle af Houdinis mest berømte udbrydernumre.

 

--------------------------------------------------------------------------------

Anmeldelser af forestillingen, der har været på verdens-tourne

"Houdini the Great is not the first opera to give a singing voice to the famous magician and escape artist, and it may not be the most ambitious, but I doubt if other musical treatments have more charm or sheer zest.. . . As plottet by Danish writer-director Erik Clausen Houdini's life and carreer become an immigrant's metaphor for freedom and escape from tyrannies of all kinds, with the action conceived as an in-your-face street show accompanied by down-an-dirty instrumental combo of trumpet, two guitars, accordion, calliope and percussion…"
Houdini gets the Danish Modern treatment, and he escapes delightfully unscathed.

Peter G. Davis, New York Magazine, 15-11-1999

------------------------------------------------------------------

". . .Andy Papes og Erik Clausens "Houdini den Store" er ikke blot et pletskud i sig selv, der i løbet af blot en god times tid får kaldt på både det brede grin og klumpen i halsen…Den lille, store opera om den legendariske udbryderkonges storhed og fald, om frihed og kunst, om kærlighed og karriere, er nemlig alene discount i de ydre kulisser. I sit væsen er den et eksempel i musikhistorisk klasse på, hvor meget musikteateret fortsat kan bruges til…"

Jakob Levinsen, Berlingske Tidende, 27-05-1995

-----------------------------------------------------------------------

Grandeur at Danish ensemble’s premiere.
The soul smiles when fairground fun becomes art. A modern opera that really hits the spot. It’s a success!

New Straits Times, Kuala Lumpur, Malaysia

----------------------------------------------------------------------

Danish opera attracts hundreds.

Borneo Post, Kuching, Malaysia


Tilbage til oversigten